Wykonanie
Ciasto francuskie - uwielbiam.Odrobina
wanilii - to przysłowiowa "kropka nad i".
Mascarpone plus
śmietana - dla mnie bomba [nie tylko kaloryczna :)]Prosty i naprawdę świetny przepis na wyśmienity deser, który przypadnie do gustu każdemu.Gwarantuję!
opakowanie
ciasta francuskiego150g
serka mascarpone250 ml
śmietany 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudrulaska waniliijajkocukier* * *Ciasto kroimy (wzdłuż krótszego
boku) na ok. 2 cm paski.Foremki do rurek smarujemy
masłem i nawijamy paski ciasta.Ciasto powinno lekko na siebie zachodzić.Pędzlem smarujemy rurki rozmąconym
jajkiem.Tak przygotowaną rurkę z
ciastem posypujemy obficie
cukrem.Rurki pieczemy w temp. 180 ° C przez ok. 20-25 minut (lub do czasu, aż ładnie się zarumienią).W międzyczasie przygotowujemy krem:miksujemy na sztywno
mascarpone,
śmietanę i
cukier puder.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i dodajemy do masy wyskrobane ziarenka.Po upieczeniu rurek i ich lekkim ostygnięciu delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy rurki kremem.