ßßß Cookit - przepis na Słodkie wiatraczki z morelami i marcepanem

Słodkie wiatraczki z morelami i marcepanem

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj mam w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Gdy najdzie mnie ochota na słodkie lub słone przekąski lub gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście, można z niego wyczarować w kilkanaście minut ciasteczka, paszteciki i inne przekąski. Dziś słodkie gwiazdeczki z morelami i marcepanem.
Składniki (6 sztuk):
opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
6 połówek moreli
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
6 łyżeczek marcepanu
Piekarnik nagrzać do temperatury 225 stopni.
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 dużych kwadratów o boku 12-15 cm. Kwadraty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z nich zrobić cztery 5 cm nacięcia od rogu po przekątnej w kierunku środka. Świeże morele obrać, przekroić na pół i pozbawić pestki; morele z puszki odsączyć z zalewy. Z masy marcepanowej uformować "wałeczki" przypominające wielkością i kształtem pestki moreli.
W miejsce pestki w owocu umieścić marcepan i ułożyć na środku kwadratu z ciasta (marcepanem do dołu). Co drugi wierzchołek trójkątów powstałych po nacięciu ciasta zagiąć do środka i połączyć razem na moreli. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 225 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, aż się ładnie zezłocą (około 3 minuty). Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na kratce, chwilkę przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/slodkie-gwiazdki-z-morelami-i.html