Wykonanie
Zazwyczaj mam w lodówce opakowanie gotowego
ciasta francuskiego. Gdy najdzie mnie ochota na słodkie lub słone przekąski lub gdy do drzwi zapukają niespodziewani goście, można z niego wyczarować w kilkanaście minut
ciasteczka, paszteciki i inne przekąski. Dziś słodkie gwiazdeczki z
morelami i marcepanem.
Składniki (6 sztuk):opakowanie
ciasta francuskiego (275 g)6 połówek
moreli1
jajko1 łyżka
cukru pudru6 łyżeczek marcepanuPiekarnik nagrzać do temperatury 225 stopni.Płat
ciasta francuskiego podzielić na 6 dużych kwadratów o
boku 12-15 cm. Kwadraty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z nich zrobić cztery 5 cm nacięcia od
rogu po przekątnej w kierunku środka. Świeże
morele obrać, przekroić na pół i pozbawić pestki;
morele z puszki odsączyć z zalewy. Z masy marcepanowej uformować "wałeczki" przypominające wielkością i kształtem pestki
moreli.W miejsce pestki w
owocu umieścić marcepan i ułożyć na środku kwadratu z ciasta (marcepanem do dołu). Co drugi wierzchołek trójkątów powstałych po nacięciu ciasta zagiąć do środka i połączyć razem na
moreli.
Ciastka posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w temperaturze 225 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, aż się ładnie zezłocą (około 3 minuty). Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na kratce, chwilkę przestudzić i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-)