Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downIdealny wieczór? Ty i Twój ukochany... batonik! ;) No, i może ktoś jeszcze - jeśli zechcesz. Łatwizna, a ile rozpływającej się w ustach przyjemności! I wcale nie musi to być akurat snickers. Jeśli wolisz, wybierz innego szczęśliwca ze sklepowej półki!
Składniki na 8
ciasteczek:1 płat gotowego
ciasta francuskiego (opakowanie 275 g)2 (lub nawet 3!) snickersy (po 51g)1-2 łyżeczki
cukru pudrujajko rozmącone - do posmarowaniaPrzygotowanie:Rozwinąć ciasto, podzielić na 8 prostokątów. Snickersy podzielić na tyle samo części. Na każdym kawałku ciasta ułożyć jeden kawałek batonika i zrolować tak, żeby zakończenie ciasta znalazło się u góry (inaczej snickers wypłynie, jak to stało się u mnie z niektórymi
ciasteczkami - patrz zdjęcie). Boki każdej "paczuszki" złożyć/zawinąć i dobrze przycisnąć. Każde
ciasteczko posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut - do zrumienienia. Po upieczeniu chwilę przestudzić i posypać
cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu! :)
Snickers puff pastry cookiesIngredients for 8 cookies:1 sheet of ready puff pastry (pack of 275 g)2 (or even 3!) snickers bars1-2 teaspoons powdered sugar for sprinklelightly beaten egg - for brushingPreparation:Divide the puff pastry into 8 rectangles. Divide snickers into 8 parts. On each piece of dough lay a piece of candy bar and roll, so the end of the pastry is on top (or snickers will leak out while baking, as it happened to me with some of the cookies - see photo). Put together and squeeze the sides of each cookie. Spread beaten egg all over the cookies. Bake at 200 C (390 F) about 15 minutes - until golden. After baking cool them for a few minutes and sprinkle with powdered sugar.
Serve warm or after cooling! Both versions are delicious! :)