ßßß Cookit - przepis na Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Tasty Blog na Facebook'u
Chrupiące rurki z ciasta francuskiego idealnie komponują się ze słodką bitą śmietaną. Dzięki gotowemu ciastu francuskiemu w bardzo szybki i prosty sposób możemy zrobić te pyszne rurki. Do zrobienia ich potrzebne są specjalne foremki, które bez problemu możemy dostać w większym sklepie gospodarczym.
Przepis na 8 rurek:
275 g gotowego ciasta francuskiego
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz do wysmarowania foremek
Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2,5 cm. Paskami ciasta spiralnie owijamy natłuszczone foremi do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi. Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (najlepiej piec w temp. podanej na opakowaniu) przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę (ja na 15 minut wstawiam do zamrażalnika) ubijamy z cukrem pudrem. Ostudzone rurki napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy. Podajemy od razu.
Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,331891372,title,Rurki-z-ciasta-francuskiego-z-bita-smietana,index.html