Wykonanie
Tasty Blog na Facebook'uChrupiące rurki z
ciasta francuskiego idealnie komponują się ze słodką
bitą śmietaną. Dzięki gotowemu
ciastu francuskiemu w bardzo szybki i prosty sposób możemy zrobić te pyszne rurki. Do zrobienia ich potrzebne są specjalne foremki, które bez problemu możemy dostać w większym sklepie gospodarczym.Przepis na 8 rurek:275 g gotowego
ciasta francuskiego1 szklanka schłodzonej
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru1
jajko do posmarowania ciastatłuszcz do wysmarowania foremekCiasto kroimy wzdłuż dłuższego
boku na paski o szerokości 2,5 cm. Paskami ciasta spiralnie owijamy natłuszczone foremi do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi. Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy rozmąconym
jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni (najlepiej piec w temp. podanej na opakowaniu) przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.Mocno schłodzoną
śmietankę (ja na 15 minut wstawiam do zamrażalnika) ubijamy z
cukrem pudrem. Ostudzone rurki napełniamy
bitą śmietaną za pomocą szprycy. Podajemy od razu.Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata WoźniakSmacznego!