Wykonanie
Jestem, trzymam się. Jakoś się trzymam. Strasznie dziwnie jest teraz w moim życiu. Staram się ogarnąć ale to trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Na szczęście mam wokół siebie tabun wspaniałych ludzi, którzy wesprą dobrym słowem, przytulą jak jest słabo, potrząsną jak zaczynam panikować i jeszcze na
piwo zabiorą, żebym nie siedziała w domu pod kocem z chusteczkami przy nosie;) Powtarzają jak zdarta płyta: "będzie dobrze". Pewnie mają już tego dosyć ale nic nie mówią więc ich słucham, za każdym razem bardziej wierząc w te dwa słowa. Bo przecież musi być dobrze!Ps. Plusy tego bagna też są.... jak na razie 7 kg mniej;)

Składniki: na 4 sztuki4 duże
pomidory3/4 szklanki
ryżu basmati2 duże ząbki
czosnku4
suszone morele1/2 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
cynamonu,
curry i
pieprzu cayenneskórka z 1/2
cytryny + 1 łyżka soku1 litr
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwy do smażenia1 łyżka posiekanej
natki lub
kolendrysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Z
pomidorów, przy pomocy łyżeczki, wyjmij miąższ i odłóż go na
potem.Na głębokiej patelni rozgrzej
oliwę i wsyp
ryż. Na niedużym gazie podsmaż go przez kilka minut aż cały dokładnie pokryje się
oliwą.Dodaj do
ryżu przeciśnięty lub starty na tarce
czosnek i posiekane
morele. Wlej 1/4
bulionu i mieszając od czasu do czasu czekaj aż
ryż wchłonie cały płyn. Dodaj następną część
bulionu, suche
przyprawy oraz połowę drobno posiekanego miąższu z
pomidorów.Jak
ryż wchłonie płyn, sprawdź czy jest jeszcze twardy czy tylko al dente. Jeśli jest twardy dolej jeszcze trochę płynu a jeśli al dente dodaj skórkę i
sok z cytryny oraz posiekaną
natkę lub
kolendrę. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem i wyłącz gaz.Do każdego
pomidora nałóż kilka łyżek farszu.Ułóż je na blaszce i piecz przez ok 20 minut w temp. 180 stopni.