Pizza. Pizza z patelni!: Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

nazwa

Wykonanie

Na 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nasze Panie Organizatorki wymyśliły taki motyw przewodni wyzwania w lutym. Mi w to graj! W mojej kuchni dominuje pizza z samym serem, więc i taką postanowiłam zrobić :)
W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła ona u nas na stałe.
Składniki (na 4 placki wielkości ok. 24 cm):
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
Ser żółty
+ dodatki wedle uznania
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie)
pół łyżeczki soli
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
Mąkę dokładnie mieszamy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i powoli dolewamy ciepłą wodę - woda nie może być gorąca, bo inaczej ciasto nie wyrośnie. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy.
Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser.
Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym zmniejszamy ogień, przewracamy placek na drugą stronę i niezwłocznie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Patelnię nakrywamy przykrywką i pieczemy około 5-7 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
I nieodmiennie zapraszam do polubienia profilu Ewa Kuchennie na facebook!
Ciasto można zamrozić, ja czasami smażę wszystkie placki, a te, których nie jesteśmy w stanie zjeść - mrożę. Przy następnej okazji rozmrażam i posypując ulubionymi składnikami piekę w piekarniku.
Zapraszam do obejrzenia moich faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania !
I oczywiście zachęcam do odwiedzenia pozostałych blogerów, którzy wzięli udział w lutowym Wyzwaniu:
Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com
Marta www.magicznezyciemarty.pl
Kasia http:// bakeandtaste.blogspot.com/
Monika www.papryczkaa.blogspot.co m
Magda www.only-my-simple-kitchen .blogspot.com
Gosia www.daylicooking.pl
Iwona www.izioni-smaki.blogspot. com
Justyna www.tysiagotuje.pl
Marzena www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com
Beata www.staregary.blogspot.com
Patryk i Ada www.cookpl.blogspot.com
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/02/pizza-pizza-z-patelni-styczniowe.html