Wykonanie
Dieta, odchudzanie...jednak czasem warto zjeść coś słodkiego by zafundować sobie odrobinę przyjemności...ta szarlotka jest idealna na ta okazję:)Składniki:500 g
jabłek (4-5 sztuk)2
jajka1/3 szklanki + 1 łyżka
cukru trzcinowego1
cytryna1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta
soli110 g
mąki pełnoziarnistej75 ml
mleka roślinnego lub chudego
mleka krowiego*2 łyżeczki
proszku do pieczenia**Wykonanie:1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.2.
Jajka,
cukier, szczyptę
soli oraz skórkę startą z
cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.3.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić
sokiem z cytryny aby nie ściemniały.4.
Mąkę przesiać wraz z
cynamonem,
kardamonem i
proszkiem do pieczenia.5. Do masy z
jajkami dodać
mleko i przesiana
mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych
jabłek i delikatnie wymieszać.6. Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe
jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
Przepis z bloga Kinga Paruzel