Wykonanie
Dzisiaj w niedzielne popołudnie dostałam natchnienia i na jutrzejszy dzień do pracy przygotowałam takie oto nadziewane
bakłażany z quinoa i
mięsem drobiowym.
PRZEPIS (porcja dla 4 osób lub 4 posiłki):Składniki:2
bakłażany0,5 filiżanki quinoa (można użyć
kaszy np. gryczanej lub jaglanej)1
pierś z kurczaka2
cebule (średniej wielkości)4
pieczarki2 łyżki
siemienia lnianegoindyjski sos Ajvar (można zastąpić
przecierem pomidorowym, ale smaczniejsze jest z sosem)
przyprawy:
pieprz mielonym,
słodka papryka,
cury,
zioła prowansalskie, mielony
czosnek,
sól1.
Pierś z kurczaka mielimy, dodając
przyprawy,
sól i
siemię lnianę2. W
między czasie gotujemy quinoa w 1 filiżance
wody3.
Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Kroimi
cebulę i dodajemy do
pieczarek4.
Pieczarki z
cebulą dodajemy do zmielonego
mięsa5. Do
mięsa dodajemy ugotowaną quinoa i sos Ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy
6.
Bakłażany przekrawamy na pół i wycinamy ze środka miąższ, który zostawiamy do przygotowania innego dania. np. pasty kanapkowej ze
słonecznikiem (przepis tutaj)
7. Nadziewamy farszem
bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym w 200st. C około 25 minut.
...i GOTOWE !!!