Wykonanie
A dziś bardzo smaczna rzecz, pewniak w większości znanych mi "chińskich" restauracji -
kurczak po wietnamsku. Bardzo się zdziwiłam kiedy dostałam go... na niedzielnym obiedzie u mamy. Ponieważ smakował jak restauracyjny, szybko wycyganiłam od mamy przepis i zrobiłam sama.Należy pamiętać, że szyldy kuchnia chińsko-wietnamska wcale nie oznaczają niezdecydowania właścicieli lokalów co do tego, co nam właściwie podają. Tradycyjne wietnamskie potrawy są bardzo podobne do chińskich, ze względu na wielowiekowe chińskie wpływy kulturowe. Powszechnie do jedzenia używa się pałeczek i często korzysta z woka.Sam
kurczak po wietnamsku to element kuchni ludu Hoa - mniejszości etnicznej z Wietnamu pochodzenia chińskiego. Mieszkają głównie w miastach na południu Wietnamu, stąd bywają określani jako
miejscy Chińczycy . Dobry wkład w kuchnię Wietnamu, bo smaczny :)Składniki na porcję dla 2 osób:2 pojedyncze
filety z kurczaka50 ml
sosu sojowego3 łyżki
cukrułyżka
garam masala1 łyżeczka ostrej i
słodkiej papryki3 ząbki
czosnku1
cebulasól,
pieprz (opcjonalnie, do smaku)Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczu i pokroić w dużą kostkę. Dodać
przyprawy i zmiażdżony
czosnek, wymieszać z sporej misce. Odstawić do lodówki na ok. godzinę. Na patelni zrobić z
cukru ciemny karmel. Wrzucić
kurczaka i smażyć 3-5 minut na dużym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby karmel pokrył całe
mięso (uwaga, może buchnąć ogień). Dodać
sos sojowy i gotować pod przykryciem 5 minut. W razie potrzeb podgotować jeszcze 1-2 minuty bez przykrycia żeby odparować sos.
Cebulkę skarmelizować na oddzielnej patelni i podać na
kurczaku. Do tego
ryż i surówka z
kapusty i mamy danie jak z orientalnej knajpki :)