Wykonanie
Najsmaczniejsze pesto jakie
jadłam i z najzdrowszą
zieleniną w roli głównej - z
jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo.Na kromce
chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym
makaronem błyskawiczny obiad.W połączniu
orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z
jarmużem i
orzechami włoskimi oraz
Cannelloni z
jarmużem . Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z
orzechami nerkowca i
skórką cytrynową znalazłam tutaj . Jest to bodaj jedyna smaczna opcja spożycia
jarmużu na surowo oprócz oczywiście zielonego koktajlu. Ciemnozielone, twarde liście
jarmużu pokrojone nawet najdrobniej niestety nie sprawdzają się w surówkach.Do przygotowania pesto użyłam
jarmużu mrożonego. Ta cudowna
zielenina po przemrożeniu
traci charakterystyczną goryczkę. Zakupuję jednorazowo większą ilość zielska, następnie myję hurtem, obrywam zielone listki z grubej łykowatej łodygi i porcjuję w woreczki do zamrażarki.
Składniki:1 szklanka
jarmużu mrożonego (świeżego około 2 szklanki)1/2 szklanki
orzechów nerkowca1/4 szklanki
olejuskórka otarta z 1
cytrynysól,
pieprzpłatki chili - opcjonalnieWykonanie:
jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem
cytryny zetrzeć skórkę.
Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczuzblendować
jarmuż z dodatkiem
orzechów nerkowca i
skórki cytrynowej. Dolewać
olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą
soli i
pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką i przechowywać w lodówce do 1 tygodniaSMACZNEGO !Uwagi: użyłam gotowych prażonych
orzechów z
przyprawami z puszki