ßßß Cookit - przepis na Ryba z pomidorowym pesto

Ryba z pomidorowym pesto

nazwa

Wykonanie

Ryby są bardzo zdrowe, warto wpleść je na stałe do naszego obiadowego menu. Przygotowując obiady staram się o nich pamiętać, choć i tak mam wrażenie, że jemy je zbyt rzadko. Dzisiejsza propozycja to pstrąg łososiowy z pomidorowym pesto. Pesto przygotowywałam już jakiś czas temu: TUTAJ . Dodaję ją do makaronów lub na kanapki. Sprawdziła się także w połączeniu z rybą. :-)
1 duży filet z pstrąga łososiowego
1/2 cytryny
10 suszonych pomidorów z oleju
10 orzechów, u mnie nerkowca
5 listków świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
szczypta soli
szczypta pieprzu
1. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach tarki. Skórką, solą i pieprzem nacieramy przekrojony wzdłuż na pół filet, wyciskamy na niego sok z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.
2. Pomidory, orzechy, bazylię, czosnek, sól i pieprz przekładamy do blendera. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny mieć wielkość ziarenek cukru.
3. Powstałym pesto nacieramy rybę.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/06/ryba-z-pomidorowym-pesto.html