Wykonanie
Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na domowe pesto . Pesto jest pyszne jako dodatek do kanapki z
wędliną, ale najlepiej smakuje oczywiście z
makaronem, pełnoziarnistym szczególnie. :-)
Makaron z pesto jest jednym z pomysłów bezmięsne obiady, które staram się co jakiś czas serwować.
400g
makaronu10
suszonych pomidorów z
oleju10
orzechów nerkowca, u mnie Piątnica5 listków świeżej
bazylii1 duży ząbek
czosnku lub 2 małeszczypta
soliszczypta
pieprzu1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera.2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki
pomidorów powinny
mieć wielkość ziarenek
cukru.3.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto, dekorujemy
bazylią i podajemy.