Wykonanie
Ciasteczka te robiłam pierwszy raz i wiem już, że zagoszczą w mojej kuchni na stałe.
Na ok. 25
ciasteczek:2 1/3 szklanki
mąki pszennej1
jajko1
żółtko200 g
masła lub
margaryny3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakao1 łyżeczka proszkudodatkowo:2 szklanki zmielonych
orzechów do obtaczania1
białkomasa kajmakowa:2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukruZ podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę (aby uwolnił się gluten).Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy porządny, szeroki garnek o bardzo grubym dnie, jest to dosyć istotne, aby nie przypaliła nam się masa i aby była duża powierzchnia parowania. Tak więc gotujemy
mleko i
cukier, początkowo możemy na dużym ogniu, jednak gdy masa zacznie gęstnieć, musimy zmniejszyć ogień i pilnować aby nam się nie przypaliło. Gdy masa będzie miała kolor taki jak na zdjęciu (czyli kolor
kawy z dużą ilością
mleka) to zdejmujemy z ognia.Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od
orzecha laskowego, obtaczamy w ubitym
białku i orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową.Pieczemy 15 minut w 170 stopniach.Na gorące
ciastka nakładamy po łyżeczce masy kajmakowej aby nam się ładnie rozpuściła na gorącym
ciastku.