ßßß Cookit - przepis na tartaletki z czekoladą, bezą i karmelem

tartaletki z czekoladą, bezą i karmelem

nazwa

Wykonanie

Witajcie moi mili :) Dziś przedstawiam Wam dosyć prosty sposób na małą efektowną słodycz. Są one pochodną tartaletek czekoladowo karmelowych . Wbrew pozorom nie są tak bardzo słodkie. Beza i karmel świetnie równoważą się z gorzką czekoladą, która znajduje się na kruchym ciastku :)
składniki na ok. 8 sztuk:
300 g mąki pszennej
180 g zimnego masła
50 g cukru pudru
50 g kakao
60 ml zimnego mleka
Masło ucierać z cukrem pudrem, mąką oraz kakao aż powstanie kruszonka. Dodać mleko, połączyć, a następnie wyjąć na stolnicę i wyrobi jednolite masę. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy szklanki wycinać koła, którymi wykładać foremki do tartaletek o średnicy ok. 8 cm. Blaszki wypełnione ciastem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Piec w 200ºC przez 10 minut. Wystudzić.
nadzienie:
200 g gorzkiej czekolady
250 ml kremówki 36%
2 duże jajka (roztrzepane)
W rondelku, na małym ogniu podgrzewać kremówkę z czekoladą, aż powstanie gładka masa. Odstawić na 5 minut, a następnie wmieszać jajka i dokładnie połączyć. Otrzymane nadzienie przełożyć na ciasto w foremkach i zapiekać przez 15-20 minut w 180ºC.
bezy:
4 białka
200 g cukru
Białka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Gotową masę przełożyć na upieczone ciastka i piec przez ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Odstawić na 30 minut do wystudzenia. Dodatkowo tartaletki podawać można ze śmietaną.
karmel:
kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)
2 łyżki masła
Mleko skondensowane roztopić w rondlu z 2 łyżkami masła. Gotową masą polewać bezy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/03/tartaletki-z-czekolada-beza-i-karmelem.html