Wykonanie
Witajcie moi mili :) Dziś przedstawiam Wam dosyć prosty sposób na małą efektowną
słodycz. Są one pochodną tartaletek
czekoladowo karmelowych . Wbrew pozorom nie są tak bardzo słodkie.
Beza i karmel świetnie równoważą się z
gorzką czekoladą, która znajduje się na kruchym
ciastku :)
składniki na ok. 8 sztuk:300 g
mąki pszennej180 g zimnego
masła50 g
cukru pudru50 g
kakao60 ml zimnego
mlekaMasło ucierać z
cukrem pudrem,
mąką oraz
kakao aż powstanie kruszonka. Dodać
mleko, połączyć, a następnie wyjąć na stolnicę i wyrobi jednolite masę. Gotowe ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przy pomocy szklanki wycinać koła, którymi wykładać foremki do tartaletek o średnicy ok. 8 cm. Blaszki wypełnione
ciastem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Piec w 200ºC przez 10 minut. Wystudzić.nadzienie:200 g
gorzkiej czekolady250 ml kremówki 36%2 duże
jajka (roztrzepane)W rondelku, na małym ogniu podgrzewać kremówkę z
czekoladą, aż powstanie gładka masa. Odstawić na 5 minut, a następnie wmieszać
jajka i dokładnie połączyć. Otrzymane nadzienie przełożyć na ciasto w foremkach i zapiekać przez 15-20 minut w 180ºC.
bezy:4
białka200 g
cukruBiałka ubić na sztywno. Pod koniec dodawać stopniowo
cukier. Gotową masę przełożyć na upieczone
ciastka i piec przez ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją. Odstawić na 30 minut do wystudzenia. Dodatkowo tartaletki podawać można ze
śmietaną.karmel:kilka łyżek
mleka skondensowanego słodzonego (ugotowanego)2 łyżki
masłaMleko skondensowane roztopić w rondlu z 2 łyżkami
masła. Gotową masą polewać
bezy.Smacznego! :)