Wykonanie
poniedziałek, 30 Grudzień 2013, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Kruche,
cynamonowe ciasteczka. Nie odkształcają się podczas pieczenia i długo zachowują świeżość. Do przygotowania
ciasteczek użyłam alternatywy tradycyjnego
cukru pudru –
cukru pudru trzcinowego, który nadał im delikatny posmak. Polecam też przygotowanie z niego lukru, ponieważ zachowuje on błyszczącą powierzchnię, ma piękny kolor i bardzo efektownie wygląda.Składniki:170 g
mąki pszennej20 g
cukru pudru trzcinowego60 g
masła lub
margarynyłyżka
cynamonu1
jajko (osobno
żółtko i
białko)gruboziarnisty
cukierMąkę mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Dodajemy
żółtko i posiekaną
margarynę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto wałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy na grubość 3 milimetrów. Foremką lub szklanką wycinamy kółka. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każde
ciastko smarujemy cienko
białkiem i posypujemy
cukrem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 13 minut, aż się przyrumienią.