Wykonanie
Papierówka w moim ogrodzie ma tym roku ogrom
jabłek, więc kiedy zobaczyłam ten przepis na rożki z nadzieniem
jabłkowym, wiedziałam że muszę koniecznie go wypróbować. Przepis wypatrzyłam u Tygryskowa kuchnia . Rożki są kruche i naprawdę pyszne. Nastepnego dnia wilgotnieją i jak dla mnie są jeszcze lepsze. Wczoraj zrobiłam je wieczorem, jednak nic już nie zostało i dzisiaj powtarzam przepis ale z większą ilością nadzienia.
Jabłek było zdecydowanie za mało. Kiedy smażyłam
jabłka z
cynamonem zapach był niesamowity. Naprawdę polecam te rożki.
Cytuję przepis:Ciasto300-320 g
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny1 kwaśna
śmietana (180 g)1
żółtko1
białko do posmarowania
cukier do posypaniaNadzienie0,5 kg papierówek (0,5 to zdecydowanie za mało, ja
daję 1kg)2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuJabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka z
cukrem i
cynamonem, smażymy około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę,
masło,
żółtko i
śmietanę łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Generalnie
mąki dajemy tyle, by ciasto dało się rozwałkować. Wyrobione ciasto kładziemy na blat mocno podsypany
mąką i rozwałkowujemy dość grubo (około 3 mm). Wykrawamy kwadraty o
boku ok. 5-7 cm. Na środek każdego kwadratu kładziemy
jabłka i zlepiamy końce. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem i posypaną
kaszką manną (ew.
cukrem).
Ciasteczka smarujemy roztrzepanym
białkiem i posypujemy
cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut. Wierzch musi być lekko zarumieniony i niezbyt miękki.Oprószyłam dodatkowo
cukrem pudrem, bo były jak dla mnie małosłodkie.