ßßß Cookit - przepis na Pęczotto z kurczakiem i fasolką

Pęczotto z kurczakiem i fasolką

nazwa

Wykonanie

Składniki
( na 4 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 2 marchewki (ok. 90g)
- 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g),
- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1 łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razykasza będzie miękka).
4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min.
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, marchewkę i fasolkę.
7. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Pęczotto jest bogate w:
- pełnowartościowe białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który działa przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 390 g
Energia: 268 , 3 kcal
Białko: 18,8 g
Tłuszcze: 3 , 8 g
Węglowodany: 44 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 5 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/10/skadniki-na4-porcje-yzeczka-masa-ok.html