Wykonanie
Składniki( na 4 porcje)- łyżeczka
masła (ok. 5g),-
cebula (ok. 80g),- 2
marchewki (ok. 90g)- 2 porcje
fasolki szparagowej (ok. 200g),- 2
filety z kurczaka (ok. 240g),- szklanka
kaszy pęczak (ok. 190g),- 1 łyżeczka
oleju (ok. 5g),- ok. 3 szklanek
bulionu warzywnego (ok. 750ml),-
przyprawy:
sól pieprz,
estragon,
curry, słodka i wędzona
papryka.Sposób przygotowania1. Drobno pokrojoną
cebulę szklimy na
maśle.2. Do
cebuli dodajemy
kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)3. Do garnka z
kaszą dodajemy ½ szklanki
bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka
razy aż
kasza będzie miękka).4.
Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z
fasolką ok. 20-30 min.5.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w
oleju i ulubionych przyprawach (np.
curry, słodka i wędzona
papryka).
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.6. Do
kaszy dodajemy usmażonego
kurczaka,
marchewkę i
fasolkę.7. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
estragonem.
Pęczotto jest bogate w:- pełnowartościowe
białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,- β-karoten (pochodzący z
marchewki), który działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 390 gEnergia: 268 , 3 kcal
Białko: 18,8 gTłuszcze: 3 , 8 gWęglowodany: 44 , 6 gBłonnik pokarmowy : 5 , 8 gSmaczneg o i zdr o we go