ßßß Cookit - przepis na Pęczotto z kurczakiem i porem

Pęczotto z kurczakiem i porem

nazwa

Wykonanie

Składniki
( na 2 porcje)- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 1 por (ok. 140g),
- 1 filet z kurczaka (ok. 120g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1 łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora i kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
4. Do garnka z kaszą pęczak dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razykasza będzie miękka).
5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Pęczotto jest bogate w:
- pełnowartościowe białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
- witaminę C (pochodzącą z pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 370 g
Energia: 468 , 1 kcal
Białko: 23,0 g
Tłuszcze: 10 , 1 g
Węglowodany: 77 , 9 g
Błonnik pokarmowy: 7 , 77 , 7 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/08/peczotto-z-kurczakiem-i-porem.html