Wykonanie
Składniki( na 2 porcje)- łyżeczka
masła (ok. 5g),-
cebula (ok. 80g),- 1
por (ok. 140g),- 1
filet z kurczaka (ok. 120g),- szklanka
kaszy pęczak (ok. 190g),- 1 łyżeczka
oleju (ok. 5g),- ok. 3 szklanek
bulionu warzywnego (ok. 750ml),-
przyprawy:
sól pieprz,
estragon,
curry, słodka i wędzona
papryka.Sposób przygotowania1. Drobno pokrojoną
cebulę szklimy na
maśle.2. Do
cebuli dodajemy drobno pokrojonego
pora i
kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)3.
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w
oleju i ulubionych przyprawach (np.
curry, słodka i wędzona
papryka).
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.4. Do garnka z
kaszą pęczak dodajemy ½ szklanki
bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka
razy aż
kasza będzie miękka).5. Do
kaszy dodajemy usmażonego
kurczaka.6. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
estragonem.
Pęczotto jest bogate w:- pełnowartościowe
białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,- witaminę C (pochodzącą z
pora), która działa przeciwnowotworowo i zwiększa odporność.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 370 gEnergia: 468 , 1 kcal
Białko: 23,0 gTłuszcze: 10 , 1 gWęglowodany: 77 , 9 gBłonnik pokarmowy: 7 , 77 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go