Wykonanie
Słodka dobroć śliwkowa zatopiona w pysznej, drożdżowej
bułceWeekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem
Maślanych bułeczek z kruszonką .U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się
cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia...Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e.
Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą:ROZCZYN :45g
drożdży świeżych - pierwotnie było 20g50g
masła170ml
mleka - pierwotnie było 240ml
mleka, ja rozdzieliłam to na
mleko i
śmietanę70ml
śmietany 18%1
jajko + 1
żółtko -
żółtko zostało mi po oddzieleniu od
białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem70g
cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego
cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć
słodyczy do ciasta; o braku zwykłego
cukru w domu już wspominałam...1 mały
cukier wanilinowy (16g)- nie miałam esencji waniliowejCIASTO:600g
mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka2 łyżki
oliwy - taki mój dodatek :)szczypta
soliNADZIENIE:3/4 słoiczka
powideł śliwkowychDO POSMAROWANIA:1
białko - roztrzepane widelcem
W rondelku rozpuścić na małym ogniu
masło. Dodać
mleko,
śmietanę,
cukier puder,
cukier wanilinowy,
jajko oraz
żółtko i krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu .Do ciepłego i rozmieszanego płynu, dołożyć
drożdże i dokładnie jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia".Do dużej miski przesiać przez sito
mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać
sól i
olej. Na końcu dołożyć rozczyn
drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę
mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam miski, ale jeśli komuś wygodniej, może posłużyć się stolnicą.Miskę opruszyć
mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka
razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę
powideł śliwkowych - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) - dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia - im większa blacha tym mniejszy stopień "przytulenia" :)Blachę z
ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym
białkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia - 200C wydało mi się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły .WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Moje domowe kucharzenieEwa w kuchniNasze życie od kuchniPiekielna kuchnia AnetyPiekę bo lubięSama
słodycz... i szczypta
chiliPasja Smaku
Ciasteczkowy potwórŻycie zaczyna się w kuchniSmaki Alzacji i nie tylko...Szóste nieboKulinarna ManiusiaEwa SzczepińskaSzybkoTanioSmacznie.comSmaczna PyzaMałgorzata Lewicka-JaśkiewiczAla piecze i gotuje
Cukry ProsteMoje Małe CzarowanieC oś słodkiego, poproszę...Olimpia DaviesLidia WesołowskaPrawo do gotowania z pasjąIzioni pyszne smakibloGotowanie z pasjąK u chnia MarynyEksplozja smakuW garze mieszaneRustykalna kuchniaEla DymartMia cucinaPoniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny ledwo nadążał z robieniem zdjęć!