Wykonanie
Blaszka o wym 25/30 cm4
jajka1 duży
budyń o smaku
krówki (na 750 ml
mleka)¾ szklanki drobnego
cukru¾ szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżki
kakaoPoncz:60 ml
likieru adwokat Dalkowski150 ml przegotowanej zimnej
wodyKrem
miodowy:3
żółtka100 g
miodu lipowego płynnego½ kg
sera mascarpone60 ml
likieru adwokatPianka czekoladowa:350 ml
śmietany kremowej1 tabliczka
deserowej czekoladyKakao naturalne do oprószeniaAżurki
czekoladowe do dekoracjiSposób wykonania:Ciasto
krówka:
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania
cukier, a na końcu
żółtka,
mąkę tortową przesiewamy z
proszkiem do pieczenia,
budyniem oraz
kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę.Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.Poncz:
Likier mieszamy z
wodą.Masa miodowa:
Ser mascarpone miksujemy z
likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.W drugiej misce łączymy
żółtka z płynnym
miodem stawiamy miskę nad parą
wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa
zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy
ser z
likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.Przełożenie:Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą
miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę
czekoladową.Oprószamy
kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.Słodkich wypieków.
http://www.henkell-polska.pl/109/produkt_dalkowski.html
http://www.mlekoma.pl/