ßßß Cookit - przepis na Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

Ciasto krówka z miodowym kremem i czekoladową pianką

nazwa

Wykonanie

Blaszka o wym 25/30 cm
4 jajka
1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka)
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżki kakao
Poncz:
60 ml likieru adwokat Dalkowski
150 ml przegotowanej zimnej wody
Krem miodowy:
3 żółtka
100 g miodu lipowego płynnego
½ kg sera mascarpone
60 ml likieru adwokat
Pianka czekoladowa:
350 ml śmietany kremowej
1 tabliczka deserowej czekolady
Kakao naturalne do oprószenia
Ażurki czekoladowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto krówka:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto rzucamy z blaszką na podłogę w odległości 50 cm nad podłogą-zapobiegnie to opadaniu ciasta, studzimy na kratce kuchennej.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi.
Poncz:
Likier mieszamy z wodą.
Masa miodowa:
Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy.
W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej, aż masa ostygnie, wtedy dodajemy ser z likierem, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia.
Pianka czekoladowa:
Śmietanę podgrzewamy w rondelku aby była gorąca-nie gotujemy!, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia, ostudzoną masę wkładamy na minimum 5 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Następnego dnia miksujemy na gładki sztywny krem.
Przełożenie:
Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, wykładamy całą miodową masę, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy piankę czekoladową.
Oprószamy kakao, dekorujemy, chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Słodkich wypieków.
http://www.henkell-polska.pl/109/produkt_dalkowski.html
http://www.mlekoma.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/11/ciasto-krowka-z-miodowym-kremem-i.html