Wykonanie

Przedstawiam Wam przepis na pysznego
łososia, którego przyrządza się poprzez zasolenie w buraczanej marynacie na 3 dni. Jest to sposób na świeżą
rybę pochodzący ze Szwecji. W klasycznej wersji pomija się
buraki i używa jedynie
soli,
kopru i
cukru.10 porcjiPrzygotowanie: 30 min. (+3 dni)Składniki800g świeżego fileta z
łososia (ze skórą)280g
buraków (surowych)150g
cukru125g
soli morskiej (zmielonej)40 g
chrzanu (startego świeżego lub ze słoika)1 duży pęczek
koperku1 gwiazda
anyżu1 łyżeczka ziaren
kolendryPrzygotowanieUmyj
łososia w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie usuń wszelkie ości przy pomocy pęsety.Nieobrane
buraki oczyść szczoteczką pod bieżącą
wodą i zetrzyj na tarce (zdj. 1).Posiekaj
koperek (zdj. 2) i dodaj do
buraków.Połam
anyż na kawałki i wraz z
kolendrą wrzuć na rozgrzaną patelnię. Poruszaj patelnią i pilnuj, żeby nasiona nie spaliły się, bo wtedy staną się gorzkie i stracą swój aromat. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, pół minuty w zupełności wystarczy .Przy pomocy łyżki, rozdrobnij ziarna
kolendry (zdj. 3) i dorzuć do
buraków.Dodaj
chrzan,
sól i
cukier, a następnie dobrze wymieszaj wszyskie składniki (zdj. 4).Dużą formę do pieczenia (lub głębokie naczynie o podobnym kształcie) wyłóż folią spożywczą, tak by można nią później owinąć
rybę (zdj. 5).Na folii rozłóż ok. 1/2 marynaty z
buraków i połóż na niej
łososia skórą do dołu (zdj. 6 i 7).Przykryj
łososia pozostałą częśćą marynaty (zdj. 8).Zawiń
rybę w folię (zdj. 9).Na rybie połóż mniejszą formę lub naczynie i ustaw na niej jakiś ciężar - pomoże to wodzie wypłynąć z
ryby (zdj. 10).Tak przygotowanego, wstaw
łososia do lodówki na 3 dni - raz dziennie odwracaj
rybę na drugą stronę.Po 3 dniach, wyjmij zasolonego
łososia, usuń marynatę z
buraków (wyrzuć ją), a następnie umyj
rybę pod bieżącą
wodą i osusz (zdj. 11 i 12).Osuszonego
łososia pokrój
ostrym nożem w cienkie plastry (zdj. 13 i 14).Serwuj z
cytryną i
chrzanową śmietanką, w
sałatce lub w kanapkach z
żytniego chleba.Chrzanowa
śmietankaSkładniki150ml
śmietanki 30%4-6 łyżeczek
chrzanu ze słoika (lub świeżego)
sólPrzygotowanie
Śmietankę ubij na sztywno (zdj. 15).Dodaj
chrzan i szczyptę
soli. Wymieszaj (zdj. 16).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u

















