Wykonanie
Moja druga propozycja z wykorzystaniem
kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z
serii "Zdrowe
słodycze" -
tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty
Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym
budyniem, dzięki
czemu nie tylko dobrze smakował, ale też ładnie trzymał formę.
Marta robiła wersję
cytrynową, ja natomiast pokusiłam się na
kakaową z
wiśniami. Zapraszam!
Składniki: (na formę ok 23-25 cm)Spód:2 szkl migdałów/orzechów itp.*1/2 szkl
daktyli1 łyżka płynnego
miodu (u mnie akacjowy)szczy pt a
soli morskiej*u mnie 1 szkl
orzechów i 1 szkl mieszanki
płatków migdałów, wiórek
kokosowych i pestek
słonecznikaMasa jaglana:3 szklanki
mleka1/2 szklanki
kaszy jaglanej (ja dałam
kaszę jaglanej z suszonymi
wiśniami od EcoBlik)1/4 szklanki
brązowego cukru3 łyżki oleju/2 łyżki
masła1-2 łyżki
kakaosłoik
wiśni drylowanychgarść
płatków migdałów1.
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na ok 30 minut.2. W rondelku zagotować
mleko, dodać
kaszę,
cukier, olej/masło i
kakao. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.3. W międzyczasie migdały/orzechy zmiksować w malakserze na "mokry piasek", dodać namoczone
daktyle,
miód i szczyptę
soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki
wody. Tak przygotowanym "
ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki.4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a
kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie ręcznym blenderem. Od razu wylać na przygotowany spód, udekorować
wiśniami i
płatkami migdałów. Odstawić do wystudzenia.
Inspiracja: Jadłonomia