ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy spód do tarty

Drożdżowy spód do tarty

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś, ale z moimi osobistymi modyfikacjami. Wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest łatwe w obróbce. Nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrośnięte traktujemy po prostu wałkiem, nakładamy ulubiony farsz i cieszymy się sycącą domową tartą.
Składniki na tartę o średnicy 23-25 cm
Czas przygotowania :
zaczyn: 5-10 minut
przygotowanie ciasta: 5-10 minut
wyrastanie: 25-40 minut
pieczenie: 30 minut
Składniki
Zaczyn: 150 ml letniego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, 15 g świeżych drożdży
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół)
oliwa do wysmarowania naczynia na tartę
Przygotowanie
Składniki zaczynu mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na około 5 minut pod przykryciem.
Gdy zaczyn lekko podrośnie, do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, oregano i mieszam, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Dodaję zaczyn oraz masło. Całość mieszam drewnianą łyżką, a gdy składniki z grubsza się połączą, wyrabiam ciasto w dłoniach około 5 minut. Formuję zgrabną kulę,
Układam ją na dnie miski i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Formę na tartę smaruję oliwą.
Wyrośniętą kulę ciasta oprószam lekko mąką i rozwałkowuję na kształt koła.
Przekładam delikatnie na formę, dociskam boki i za pomocą wałka pozbywam się nadmiarowego ciasta, aby uzyskać piękny rant.
Nakładam ulubiony farsz i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia zależy też od farszu jaki nałożymy. Tarta ma nam się upiec na złocisty kolor.
Notatki
Aby brzeg tarty był bardziej złocisty, można posmarować go jajkiem zmąconym z odrobiną mleka.
Ciasto pozostałe z odkrojonego rantu jest świetnym materiałem na ekologiczną ciastolinę i wprowadzanie malucha w tajniki gotowania.
Idealnie nadaje się do odgrzania na patelni na szybkie śniadanie lub kolację.
Jeśli nie wiecie, czym wypełnić ten pyszny placek, tutaj znajdziecie pomysły na farsze z wykorzystaniem tego spodu .
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/10/drozdzowy-spod-do-tarty.html