ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Po gęsinie pora na kolejną świąteczną propozycję, tym razem na słodko :) Bardzo prosty i szybki w wykonaniu oraz lekko wilgotny makowiec.
Lista zakupów na formę keksówkę o wymiarach 30 cm x 11 cm:
250 g zimnego masła
70 g maku niebieskiego już zmielonego
160 g cukru (u mnie ksylitol)
1 łyżka cukru waniliowego
1 pomarańcza
1 cytryna
szczypta soli
4 jajka
300 g mąki (żytnia razowa)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
200 g cukru pudru
Pomarańczę i cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Razem wyszło mi ok. 180 ml soku.
Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na gładką masę. Wbijać stopniowo jajka i cały czas ucierać, aż cukier się rozpuści.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, makiem, szczyptą soli,. Dobrze wymieszać.
Połączyć masę mokrą z suchą. Dodać otarte skórki z pomarańczy i cytryny (trochę zostawić do dekoracji). Wlać 2/3 soku z pomarańczy i 2/3 soku z cytryny ( resztę wykorzysta się do lukru).
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać wierzch. Piec ok. 50- 60 min (grzanie góra- dół) w 180 st.
Wyjąć, ostudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać dobrze z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Posmarować lukrem wierzch wystudzonego już ciasta.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/11/Makowiec.html