Wykonanie
Składniki:» 1 kg
mięsa wieprzowego od
szynki,» 1 kg
pieczarek,» 4 średnie
cebule,» 1 słoik
papryki konserwowej,» 1 puszka
groszku konserwowego,» 1 słoiczek 200g
koncentratu pomidorowego (ja najbardziej lubię firmy Pudliszki),» 2-3 łyżeczki
soli,» 1 łyżeczka
pieprzu,» 1 łyżeczka
vegety,» pół łyżeczki
papryki ostrej,» pół łyżeczki
papryki słodkiej,» 3-4 ziarna
ziela angielskiego,» 3-4
liście laurowe,» pół opakowania
przyprawy do gulaszu,» kilka łyżek
mąki,»
olej.1.
Mięsko obieram z tłuszczyku i kroję w kostkę.2. Pokrojone
mięso odrobinę
solę, oprószam
mąką i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości
oleju.3. Podsmażone
mięsko wrzucam do garnka (największego jaki posiadam - 3 litrowego), zalewam prawie do pełna
wodą i gotuję na małym ogniu.4. Skrojone
pieczarki,
cebulkę i
paprykę konserwową dodaję do gotującego się
mięsa, następnie dodaję
przyprawy:
sól,
pieprz,
vegetę,
paprykę ostrą,
paprykę słodką (jak ktoś lubi
bardzo pikantne można dodać odrobinę
pieprzu chili cayenne),
ziele angielskie,
liście laurowe oraz
przyprawę go gulaszu.5. Wszystko razem gotuję około godziny, bez przykrywki.6. Pod koniec dodaję
groszek konserwowy oraz
przecier pomidorowy i gotuję wszystko jeszcze około 20 minut.Jeżeli gulasz wydaje się zbyt wodnisty podbijam go dodatkowo
mąką.Gulasz zwykle podaję z
pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.Polecam, smacznego!