Wykonanie
Z przyjemnością wypróbowałam nową bazę do jasnych
sosów marki Winiary. Naprawdę, gdy nie ma czasu sprawdza się idealnie - pyszny, domowy
sos jest gotowy w parę minut. Jaki? A dokładnie taki na jaki mam ochotę. Delikatnie lub mocno
musztardowy czy
chrzanowy. Cytrynowy? Ziołowy? A może cebulowy? To tylko niektóre pomysły. Wystarczy jeden dowolny dodatkowy składnik i gotowe. Baza jest świetnie doprawiona, a skład bardzo przyzwoity :)Tym razem do przygotowania obiadu użyłam
udek z kurczaka bez kości - szybko się duszą, a
mięso jest bardziej wyraziste niż filet, który jednak również świetnie sprawdziłby się w tym daniu!
Kurczaka podałam tym razem ze zdrowym,
brązowym ryżem.Porcje: 3 - 4Składniki:- 500 gramów
udek z kurczaka bez kości- 4 duże
cebule- 1 opakowanie "Kremowej bazy do
sosów jasnych
Winiary"-
sól,
pieprz- 3 - 4 łyżki
oleju do smażenia- opcjonalnie:
majeranek lub inne ulubione
ziołaPrzygotowanie:1. Udka umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz
solą i
pieprzem. Odstaw.2.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oleju i zeszklij
cebulę. Następnie oprósz ją
solą, podlej odrobinę
wodą i duś kolejne kilka minut pod przykryciem. Przełóż na chwilę do miski.3. Na patelnię dodaj odrobinę
oleju, na dużym ogniu obsmaż
mięso z każdej strony. Dodaj usmażoną
cebulę.4. Bazę do
sosów rozpuść w 200 ml zimnej
wody i wlej na patelnię. Przykryj i duś kolejne 15 - 20 minut, aż
mięso będzie miękkie, a
cebula lekko się rozpadnie. Opcjonalnie, jeśli masz ochotę, dopraw ulubionymi
ziołami.Podawaj z
ziemniakami,
ryżem lub ulubioną
kaszą. Ja wybrałam naturalny
ryż :) Smacznego!
