ßßß Cookit - przepis na SCHAB W CEBULI A'LA STEK

SCHAB W CEBULI A'LA STEK

nazwa

Wykonanie

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni.
Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie.
Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego .
Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" :))
Składniki:
6 p lastrów schabu
3 średnie cebule
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
olej
Wykonanie:
Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz. Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/schab-w-cebuli-ala-stek.html