Wykonanie
To najlepszy
sos pieczarkowy jaki
jadłam. Przepis znalazłam TUTAJ i lekko zmodyfikowałam.
Składniki:» 2 łyżki
masła,» 2 łyżki
mąki,» 300g
pieczarek,» szklanka
bulionu,» 100 ml
śmietanki 30%,»
natka pietruszki,»
sól,
pieprz.1. Rozpuszczam
masło i dodaję do niego
mąkę, gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając do dokładnego połączenia się składników.2. Do zasmażki dodaję
bulion, dokładnie mieszam i zostawiam na małym ogniu. Dokładnie myję
pieczarki, około 5 szt kroję na drobniejsze kawałki i dodaję do sosu. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, w tym czasie kroję pozostałe
pieczarki na mniejsze kawałki, malutkie zostawiam w całości.3. Blenduję sos razem z dodanymi wcześniej
pieczarkami, następnie dodaję do niego resztę
pieczarek i
śmietankę. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze kilka minut, pod koniec próbuję i doprawiam
solą i
pieprzem. Na koniec dodaję
pietruszkę.Sos świetnie smakuje jako dodatek do
mięs lub
kaszy, można podać go też z plackami ziemniaczanymi.Polecam i życzę smacznego!