ßßß Cookit - przepis na Ciasto Michałek

Ciasto Michałek

nazwa

Wykonanie

Dziś dodaję do niej ciasto, które przypadnie do gustu smakoszom popularnych Michałków.
Czekoladowe, wilgotne blaty, przełożone słodko-kwaśnym dżemem,
masą orzechowo-kawową i bitą śmietaną.
Całość zdobi posypka z orzechów laskowych i czekolady.
Nam ciasto bardzo smakowało. Pięknie się prezentuje,
świetnie kroi, a każdego dnia zyskuje na smaku.
To pierwsza z moich słodkich propozycji na nadchodzące Święta.
Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)
Ciasto
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
oraz
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa
500 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
25 dag cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a)
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
ponadto:
słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
50 g mlecznej czekolady
100 g orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Ciasto : Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.
Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.
Masa : Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
Bita śmietana:
Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.
Składanie ciasta :
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).
Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelnię. Dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobić ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/11/Ciasto-Michalek.html