Wykonanie
Pin It

Zapraszam na pyszne jesienne danie obiadowe, czyli
schabowe roladki z
dynią w
sosie śliwkowym. Roladki możemy podać z
ryżem lub z którąś z
kasz. To idealna propozycja na danie na rodzinny niedzielny obiad, zamiast naszego klasycznego
schabowego.


Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:4 grube plastry
schabu wieprzowego1
czerwona cebula4 plastry pieczonej dyni1/2 szklanki
bulionusólpieprzolej do smażeniawykałaczki
Sos śliwkowy1000 kg
śliwek2
cebule1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczka
kardamonu1/2 mielonych
goździków2 łyżki
cukrumasło do smażenia1/4 szklanki czerwonego
wytrawnego winasól morska

Wykonanie:
Dynię kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie
olejem i posypujemy
przyprawami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.Plastry
schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do
mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je
solą i
pieprzem.Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę.
Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Na plastrze
schabu układamy plaster dyni i ósemkę
cebuli.
Mięso dosyć ciasno rolujemy i spinamy wykałaczką.Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy
olej, smażymy roladki z każdej strony na złocisty kolor. Zmniejszamy ogień,
mięso podlewamy
bulionem,przykrywamy i dusimy przez 20 minut.W międzyczasie przygotowujemy sos.
Śliwki drylujemy, kroimy na ćwiartki.
Cebule obieramy i kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym
maśle. Dodajemy
śliwki i
cukier, lekko przesmażamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż
owoce puszą sok. Dodajemy
przyprawy, wlewamy
wino i dusimy przez 15 minut.Roladki wykładamy na talerz, polewamy
sosem śliwkowym i podajemy z
ryżem, ozdabiając wszystko
natką pietruszki,
