ßßß Cookit - przepis na Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Stało się! Zostałam zarażona. I dobrze mi z tym :)
Przygotowałam pierwsze w swoim życiu chutneye. Jako pierwszy pojawił się właśnie chutney śliwkowy. Lekko słodki, lekko kwaśny, z nutą cynamonu... Czekałam na pierwsze otwarcie słoiczka... I się nie zawiodłam :)
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka oleju
1 średnia cebulka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. octu winnego
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć gorczycę. Przesmaż chwilkę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Poczekaj aż zmięknie. Dodaj wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki (u mnie połówki) śliwki oraz przyprawy: sól, curry, pieprz, kardamon, cynamon i cukier. Dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier i wlej ocet. Smaż na małym ogniu, aż wszystko zmięknie i zgęstnieje - ja smażyłam około 30 minut. Gorący chutney przełóż do słoiczków i odstaw do ostygnięcia do góry dnem. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Ciesz się smakiem lata nawet w mroźne dni :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2013/09/chutney-sliwkowy.html