Wykonanie
Skoro
mięsa można przygotowywać z
owocami to
wątróbkę chyba też, prawda? Robiłam już wersję z
jabłkami,
morelami, czas więc na
śliwki bo jest ich teraz dużo.
składniki:30 dkg
wątróbki z kurczaka1 mała
cebulka3 łyżki
mąki pszennej25 dkg
śliwek węgierek2 szczypty
cynamonu3 szczypty zmielonych
goździków2 łyżki
oleju1 łyżka
masła1/2 szkl. czerwonego
wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego
Roda)1 czubata łyżka
cukru trzcinowego Demerarado smaku:
sól,
papryka mielona słodkasposób przygotowania:
Wątróbkę opłukałam, oczyściłam w żyłek, pokroiłam na mniejsze części wielkości kęsa.
Śliwki umyłam, usunęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozgrzałam
masło, zeszkliłam
cebulkę, dodałam
śliwki,
cynamon,
goździki i
cukier, dusiłam 10 min.. Na patelni rozgrzałam
olej,
wątróbkę obtoczoną w
mące smażyłam po 2 minuty z każdej strony. Następnie do
wątróbki dodałam podduszone
śliwki, wlałam
wino i 1/3 szkl.
wody, zagotowałam mieszając. Doprawiłam
solą i niewielką ilością
papryki, dusiłam 3 - 5 min. aż sos zgęstniał. Można podać z
ryżem albo świeżą bułeczką.