ßßß Cookit - przepis na Wątróbka ze śliwkami

Wątróbka ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Skoro mięsa można przygotowywać z owocami to wątróbkę chyba też, prawda? Robiłam już wersję z jabłkami, morelami, czas więc na śliwki bo jest ich teraz dużo.
składniki:
30 dkg wątróbki z kurczaka
1 mała cebulka
3 łyżki mąki pszennej
25 dkg śliwek węgierek
2 szczypty cynamonu
3 szczypty zmielonych goździków
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)
1 czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara
do smaku: sól, papryka mielona słodka
sposób przygotowania: Wątróbkę opłukałam, oczyściłam w żyłek, pokroiłam na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyłam, usunęłam pestki, pokroiłam na ćwiartki. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulkę, dodałam śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusiłam 10 min.. Na patelni rozgrzałam olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyłam po 2 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodałam podduszone śliwki, wlałam wino i 1/3 szkl. wody, zagotowałam mieszając. Doprawiłam solą i niewielką ilością papryki, dusiłam 3 - 5 min. aż sos zgęstniał. Można podać z ryżem albo świeżą bułeczką.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/watrobka-ze-sliwkami.html