ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

nazwa

Wykonanie

Potrzebne produkty
300 g mąki pszennej
30 g masła
szczypta soli
200 ml ciepłej wody
400 g śliwek
cukier
2 garści płatków migdałów
łyżka oleju do gotowania pierogów
Wykonanie
Śliwki kroimy i obsypujemy cukrem.
Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami.
gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).
Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.
Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła.
Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem.
Smacznego:)
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/09/pierogi-ze-sliwkami-i-prazonymi-migdaami.html