Wykonanie
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami czyli raz na ludowo! Hej! :) Kołacz z
ciasta drożdżowego to specjalność g órali beskidzkich z okolic Wis ły. Właśnie podczas weekendu w Wiśle, w miejscowej
cukierni, zamówiłam kawałek kołacza.Placek prezentował się w witrynie na dużej blaszce i wyglądał niezwykle apetycznie i domowo. Do wyboru były dwie wersje placka - z
twarogiem i
owocami. Zamówiłam
owocową, licząc, że będzie lżejsza, delikatniejsza. Ciasto było pyszne, ale w oryginalnej, góralskiej wersji, placek, jak na mój gust był zbyt przesłodzony i za bardzo czuć go było tłuszczem. Już o kaloriach nie wspominając!Potwierdziło się kolejny raz, że górale lubią rzeczy konkretne do jedzenia, dotyczy to również słodkich wypieków. Ja natomiast wolę lżejsze ciasta - w domu upiekłam
drożdż ówk ę z niewielką ilością (symboliczną)
masła i odrobiną
cukru trzcinowego. Przepis na ciasto zmodyfikowałam tak, że ciasto jest lekkie, niemal dietetyczne ....Najlepiej smakuje podane z gorącym musem (
konfiturą)
śliwkową - do wieczornej
herbatki, żeby umilać wieczorne oglądanie telewizji. Mojego zdrowego kołacza można spokojnie zaproponować dzieciom na pyszne niedzielne śniadanie z
kubkiem gorącego
kakao ....Sk ładniki:Na zaczyn:1 łyżka
mąki1/4 op. świeżych
drożdży (25g)1/2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki ciepłej
wodyNa ciasto:250 g
mąki pszennejszczypta
solimasło do natłuszczenia blaszki7-8 dużych
śliwekDodatkowo:250 g
śliwek2 łyżki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj rozkruszone
drożdże,
cukier, 2 łyżki
mąki,
wodę i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.Po tym czasie do miski z zaczynem przesyp odważoną
mąkę, dodaj szczyptę
soli i wyr ób ciasto w r ękach, uformuj placek, rozł ó ż na dobrze natłuszczonej
masłem blaszce i zostaw na kolejne kilkanaście minut do wyrośnięcia.Obłóż wierzch ciasta połówkami
śliwek. Pozostałe
śliwki podziel na cząstki, zasyp dwoma łyżkami
cukru trzcinowego i podgrzewaj, stale mieszając do ładnego skarmelizowania, aż powstanie gęsty sos. Piecz ciasto w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. Podawaj z gorącym musem ze
śliwek.