ßßß Cookit - przepis na Kołacz drożdżowy ze śliwkami

Kołacz drożdżowy ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami czyli raz na ludowo! Hej! :) Kołacz z ciasta drożdżowego to specjalność g órali beskidzkich z okolic Wis ły. Właśnie podczas weekendu w Wiśle, w miejscowej cukierni, zamówiłam kawałek kołacza.
Placek prezentował się w witrynie na dużej blaszce i wyglądał niezwykle apetycznie i domowo. Do wyboru były dwie wersje placka - z twarogiem i owocami. Zamówiłam owocową, licząc, że będzie lżejsza, delikatniejsza. Ciasto było pyszne, ale w oryginalnej, góralskiej wersji, placek, jak na mój gust był zbyt przesłodzony i za bardzo czuć go było tłuszczem. Już o kaloriach nie wspominając!
Potwierdziło się kolejny raz, że górale lubią rzeczy konkretne do jedzenia, dotyczy to również słodkich wypieków. Ja natomiast wolę lżejsze ciasta - w domu upiekłam drożdż ówk ę z niewielką ilością (symboliczną) masła i odrobiną cukru trzcinowego. Przepis na ciasto zmodyfikowałam tak, że ciasto jest lekkie, niemal dietetyczne ....
Najlepiej smakuje podane z gorącym musem (konfiturą) śliwkową - do wieczornej herbatki, żeby umilać wieczorne oglądanie telewizji. Mojego zdrowego kołacza można spokojnie zaproponować dzieciom na pyszne niedzielne śniadanie z kubkiem gorącego kakao ....
Sk ładniki:
Na zaczyn:
1 łyżka mąki
1/4 op. świeżych drożdży (25g)
1/2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki ciepłej wody
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
masło do natłuszczenia blaszki
7-8 dużych śliwek
Dodatkowo:
250 g śliwek
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj rozkruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, wodę i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie do miski z zaczynem przesyp odważoną mąkę, dodaj szczyptę soli i wyr ób ciasto w r ękach, uformuj placek, rozł ó ż na dobrze natłuszczonej masłem blaszce i zostaw na kolejne kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Obłóż wierzch ciasta połówkami śliwek. Pozostałe śliwki podziel na cząstki, zasyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego i podgrzewaj, stale mieszając do ładnego skarmelizowania, aż powstanie gęsty sos. Piecz ciasto w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. Podawaj z gorącym musem ze śliwek.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/koacz-drozdzowy-ze-sliwkami.html