Wykonanie
Nastał czas pieczenia
kaczek i gęsi na uroczyste rodzinne obiady. Jak radzicie sobie z zagospodarowywaniem
mięsa z pieczonej w całości
kaczki lub gęsi? Udaje się zawsze zjeść wszystko, czy czasami jednak zostaje trochę mięsa? Ja wręcz czekam, aż zostanie pierś lub dwie i sporo
mięsa ze skrzydełek i korpusu. Bo z takiego cudownie aromatycznego, upieczonego
mięsa z kaczki robię fantastyczną zapiekankę pasterską - shepherd's pie z
kaczką duszoną w cydrze . Pokochacie ją!
Znam tylko jedną pieśń o pasterzu chyba, tę w wykonaniu Anais Mitchell "Shepherd" . Brzmi pięknie, ale tylko jeśli nie będziecie wsłuchiwać się w słowa, bo są bardzo bardzo smutne. Ale pięknie gra, posłuchajcie...Shepherd's pie to klasyczne danie z brytyjskiej kuchni . Duszone
mięso z warzywami, zapiekane pod
pure ziemniaczanym. Zapiekanka pasterska niezbyt często gości w mojej kuchni, bo uparłam się, że jej najlepsza wersja wychodzi mi, gdy jest to danie "odzyskane", czyli powstające z pozostałego z obiadu
pieczonego mięsa i
ziemniaków. Zdarzało mi się specjalnie kupić większy
udziec jagnięcy i ugotować sporo za dużo
ziemniaków byle tylko kolejnego dnia zrobić shepherd's pie. Jednak ostatnio jestem w fazie fantastycznego polskiego drobiu -
kaczek, gęsi i perliczek .
Powiem Wam, z takiego
mięsa to są dopiero zapiekanki pasterskie!
W shepherd's pie, czyli zapiekance pasterskiej bazą
mięsną jest
jagnięcina, zaś Cottage pie, zapiekance wiejskiej -
wołowina. Obie wersje ponoć pochodzą z początków XVIII wieku i były niegdyś potrawą biedaków. Resztki z pańskiego stołu, czy też skrawki
mięsne dusiło się z warzywami i uzupełniało grubą warstwą
pure ziemniaczanego. To pożywne, treściwe danie, a jednocześnie tanie i powalające wykarmić sporą gromadę pasterzy, czy wiejską rodzinę. W Anglii najczęściej dodaje się do
mięsa marchewkę i
groszek, a
pure do wyłożenia na wierzchu może być z samych
ziemniaków lub
ziemniaków z brukwią. To świetna propozycja na obiadokolację albo stosunkowo szybki obiad kolejnego dnia świąt, gdy naprawdę nie chce nam się za dużo kręcić w kuchni.
Moja absolutnie ulubiona wersja, którą wymyśliłam kilka lat temu w sezonie jesiennym to zapiekanka pasterska z pieczoną gęsiną lub
kaczką . I nie, w moim przepisie nie znajdziecie
zielonego groszku, ale mnóstwo
jabłek, a
mięso z warzywami duszę w... polskim cydrze. Ostatnio zachwycam się Cydrem Chyliczki "Stary Sad", który wręcz stworzony jest do
kaczki.Zapiekanka pasterka to doskonały sposób, by nawet niezbyt liczna rodzina mogła sobie w pyszny sposób poradzić z upieczeniem i zjedzeniem całej gęsi lub całej
kaczki. Najpierw bowiem podać można na uroczysty obiad całą pieczoną
gęś - na przykład z
kapustą kiszoną i
kaszą gryczaną albo z farszem z piernika, czy
kaczkę faszerowaną jabłkami i
szałwią, a gdy zostanie samotna pierś lub dwie i jak zawsze mnóstwo
mięsa na korpusie, wystarczy kości
kaczki, czy gęsi dokładnie oczyścić, a kolejnego dnia wykorzystać do shepherd's pie. No i takie
pieczone mięso w
sumie "jeść nie woła", po upieczeniu spokojnie poleży w lodówce nawet 3 dni i później niemal magicznie zamieni się w tę pyszną zapiekankę.Zapiekanka pasterka z
kaczką to mój kolejny pomysł na niemarnowanie jedzenia i odzyskanie tego, co mogłoby być wyrzucone, a na dodatek do jej przygotowania nie dodaję
soli. Jeśli i Wam przyświeca myśl o niemarnowaniu oraz ograniczaniu spożycia
soli, na blogu znajdziecie więcej potraw odzyskanych (klik), a także dań, w których jest mniej
soli (klik).
Co mnie najbardziej zachwyca w przepisie na shepherd's pie z
kaczym mięsem ? Cudowny smak
kaczki duszonej w dobrym polskim cydrze z warzywami,
jabłkiem i
szałwią . Sporo smaku
daje czosnek i odrobina skórki otartej ze świeżej, niewoskowanej
pomarańczy.
Kaczka po prostu kocha się z
jabłkiem i
pomarańczą! Ale to nie koniec pysznych rozwiązań w tym daniu. Otóż, gdy piekę
kaczkę lub
gęś, zawsze wkładam do pieca pod koniec pieczenia kilka
jabłek szara reneta. Wszyscy kochamy pieczone
jabłka do drobiu. Ja zaś zawsze piekę tych
jabłek ciut więcej i robię
pure ziemniaczano-
jabłkowe z
parmezanem, które świetnie podkreśla smak kaczego lub gęsiego
mięsa w shepherd's pie. Spróbujcie koniecznie!500g upieczonego
mięsa kaczki* (razem ze skórą)2 łyżki
oliwy z oliwek lub
masła klarowanego4
szalotki2 średnie
marchewki2
łodygi selera naciowegopół pęczka świeżej
szałwii1 łyżka
mąki pszennej razowej lub suszonego razowca300ml dobrego polskiego cydru2
jabłka szara reneta1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki skórki otartej z niewoskowanej
pomarańczy**3 łyżki startego
parmezanu400g ugotowanych bez
soli ziemniaków***2
jabłka szara reneta upieczone w ćwiartkach****2 łyżki
masłaok 50-70ml ciepłego
mlekagałka muszkatołowaświeżo mielony
pieprz3 łyżki startego
parmezanuObierz
mięso z upieczonej
kaczki - wykorzystaj wszystkie przypieczone i rumiane kawałki, dokładnie zdejmij
mięso ze skrzydełek, szyjki, z korpusu. To nie ma znaczenia, czy będą to duże ładne części, czy niewielkie włókna.
Mięso lekko pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli na
mięsie jest skóra, zdejmij ją i osobno posiekaj w drobną kostkę.
Szalotki pokrój w piórka, a
marchewkę i
selera naciowego w kostkę. Posiekaj
szałwię. Obierz też i odszypułkuj
jabłka, pokrój je w kostkę.Na rozgrzanej oliwie/maśle zeszklij
szalotki, po chwili dodaj pokrojoną
marchewkę i
seler naciowy, przesmażaj razem kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojone
mięso i razem przesmaż przez ok 5-7 minut. Dodaj posiekaną
szałwię,
mąkę lub razowiec i wlej cydr. Duś pod przykryciem ok 10 minut,
potem wrzuć pokrojone w kostkę
jabłka i duś kolejne 10-15 minut. Pod koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodaj starty na tarce ząbek
czosnku, skórkę z
pomarańczy ** i starty
parmezan. Wymieszaj z
mięsem, a następnie wyłóż do naczynia do zapiekania.Gorące ugotowane
ziemniaki oraz gorące upieczone
jabłka bez skórki rozgnieć tłuczkiem na gładkie
pure, dodając w trakcie
masło i ciepłe
mleko. Dopraw
pure sporą ilością
gałki muszkatołowej oraz świeżo mielonego
pieprzu.
Pure ułóż na wierzchu
mięsa w naczyniu do zapiekania, formując niezbyt równą powierzchnię, by te wystające wzgórki
pure ładnie się zarumieniły. Piecz ok 30 minut w 180°C, aż wierzch stanie się rumiany. Podawaj shepherd's pie z polskim cydrem lub dobrym
białym winem.Zapiekankę pasterską możesz przygotować z wyprzedzeniem - uduszone jw
mięso przykryte
pure ziemniaczano-
jabłkowym wstawiasz w naczyniu do zapiekania do lodówki i zapiekasz tuż przed podaniem. Jeśli wstawiasz do pieca naczynie z zimna zawartością, przedłuż czas pieczenia do ok 45-50 minut.* zamiast
kaczki, może być pieczona gęsina lub perliczka** jeśli zapiekankę robisz z gęsiną lub perliczką, nie dodawaj skórki
pomarańczy, możesz ją zamienić na szczyptę mielonych
goździków*** do shepherd's pie nie trzeba solić
ziemniaków do gotowania, wystarczy
parmezan, który dodaje się do
pure, mniej
soli = więcej zdrowia!****
jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij szypułki, a następnie piecz razem z kaczką/gęsią w piecu przez ostatnie 20 minut. Jeśli do drobiu nie pieczesz
jabłek, upiecz je specjalnie do shepherd's pie - 20 minut w temp 180°C, aż będą miękkie, wówczas łyżką wyjmij miąższ ze skórki------wpis powstał w ramach współpracy przy kampanii „ Cisowianka. Gotujmy zdrowo – mniej
soli ”