Wykonanie
Czekoladowy torcik z kremem
chałwowym (który już znacie z babeczek
chałwowych) z dodatkiem
czarnej porzeczki. Smak, do którego zechcecie często wracać :-). Do dekoracji wykorzystałam zamrożone
owoce, ale w sezonie nie stoi nic na przeszkodzie, by wykorzystać do tego świeże kiście
porzeczki... Prosty i pyszny! Nie musicie czekać na specjalną okazję, by go przygotować... ;-).Składniki na ciasto
czekoladowe:100 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka30 ml ciemnego
rumu150 ml
mleka3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej170 g
mąki pszennej np. tortowej50 g
kakao3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
gorzkiej czekolady, startej na tarceWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać, dodać
kawę, rozpuścić ją i wystudzić do temperatury pokojowej.
Mąkę pszenną,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.
Czekoladę zetrzeć na tarce.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
rum, dalej ucierając, do połączenia. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać przesiane suche składniki i
mleko z
kawą, w dwóch turach, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Na sam koniec wmieszać startą
czekoladę.Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 2 blaty.Krem
chałwowy:300 ml
śmietany kremówki 36%200 g
chałwy np.
chałwy waniliowej250 g
serka mascarpone, schłodzonegoWieczór wcześniej
śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, dodać do niej posiekaną
chałwę. Podgrzewać, mieszając często, do rozpuszczenia się
chałwy i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc).Przed samym przełożeniem ciasta wyciągnąć z lodówki zimny sos
chałwowy i
mascarpone. Umieścić w misie miksera i krótko ubić (trzepaczkami miksera do ubijania piany z
białek), do otrzymania gęstego kremu, zachowującego ślad trzepaczek, nie rozlewającego się. Uwaga: kiedy krem będzie już połączony i gęsty - nie ubijać dłużej (
zrobi się rzadki i może się zwarzyć - problem taki powtarzał się w komentarzach przy
chałwowych babeczkach).Ponadto:około 220 g
dżemu z czarnej porzeczki (podgrzanego jeśli twardszy) lub
konfitury z
czarnej porzeczkimrożone
czarne porzeczki (w sezonie świeże)wiórki z białej i ciemnej
czekoladyWykonaniePierwszy blat
czekoladowy umieścić na paterze. Posmarować
dżemem z czarnej porzeczki (jeśli był podgrzewany, wystudzić warstwę przed nałożeniem kremu). Na
dżem wyłożyć połowę kremu
chałwowego. Przykryć pozostałym blatem
czekoladowym. Wierzch i boki torcika posmarować kremem
chałwowym. Boki
tortu oprószyć wiórkami czekoladowymi. Na wierzch wyłożyć
owoce porzeczki. Schłodzić w lodówce.Przed podaniem warto wyjąć go z lodówki 30 minut wcześniej, by
czekolada zawarta w cieście zmiękła.Smacznego :-).