Wykonanie
Lubicie pieczone ziemniaki? Ja uwielbiam. Najbardziej takie pieczone w całości. Ale lubię też eksperymentować, dlatego też przygotowałam ten oto przepis z książki Nigelli Lawson Kuchnia. Przepisy z
serca domu .
Składniki na 4 porcje:ok. 1 kg
ziemniaków2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka nasion fenkułu (użyłam nasion
kopru)1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
czarnuszki1 łyżeczka nasion czarnej
gorczycy (użyłam białej)1/2 łyżeczki sproszkowanego
chilli1 mała główka
czosnku1/2
czerwonej cebulisok z 1
limonkisól1.
Młode ziemniaki wyszorować szczoteczką i osuszyć, nieco starsze obrać, umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC.2.
Ziemniaki pokroić w kostkę o
boku 2 cm.3. Do dużej miski wlać
olej, dodać wszystkie
przyprawy (oprócz
soli i
czosnku) i wymieszać łyżką. Można też jak radzi Nigella zrobić to w torebce strunowej.4.
Ziemniaki wysypać na dużą i płaską blachę do pieczenia.
Czosnek podzielić na ząbki. Nie obierać, lekko zmiażdżyć. Ułożyć
między ziemniakami.5. Piec ok. 1 godzinę. Nie mieszać w trakcie pieczenia.6. W trakcie, gdy
ziemniaki się pieką, posiekać drobno
cebulę i zalać ją w miseczce
sokiem z limonki.7. Wyjąć upieczone
ziemniaki z piekarnika, wyłożyć do dużej miski i posypać odsączoną z soku
limonki cebulą.Takie
ziemniaki jak pisze Nigella będą idealne do pieczonego
kurczaka czy do śniadania po imprezie wraz z
jajkami i Krwawą Mary. Są dość pikantne i bardzo aromatyczne. Ja podałam je z
wołowiną gotowaną z
chilli i
przyprawami .