Wykonanie
Jak już wspominałam bardzo lubię
curry, zwykle robiałam te dania na bazie
mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam
curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania
miesnego.
mieszanka warzyw:
ziemniak,
kalafior,
marchewka,
pietruszka,
groszek,
groszek cukrowy,
pieczarki1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego0,5 łyżeczki nasion
gorczycy0,5 łyżeczki
czarnuszki1 łyżeczka
kurkumy2-3 ząbki
czosnku1 średnia
cebula6 listków
curry1 czerwona
papryczka chili (suszona)1 łyżeczka
cukru250 ml
naturalnego jogurtusólPrzygotować warzywa:
kalafiora podzielić na różyczki,
ziemniaki,
marchewkę i
pietruszkę pokroić w kostkę,
pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez
pieczarek i
groszku).W rondlu zagotować
wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej
ziemniaki,
marchewkę i
pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać
kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić.Na dużej patelni rozgrzać
olej dodać kumin,
gorczycę i
czarnuszkę. Smażyć 1-2 minuty aż nasiona zaczną strzelać, dodać
kurkumę,
czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną
cebulę, liście
curry i
chili. Smażyć aż
cebula zbrązowieje.Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić
cukrem i
solą, dolać
jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością
wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać.
Smacznego!