ßßß Cookit - przepis na Warzywne curry

Warzywne curry

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam bardzo lubię curry, zwykle robiałam te dania na bazie mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania miesnego.
mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka, groszek, groszek cukrowy, pieczarki
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki nasion gorczycy
0,5 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
2-3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
6 listków curry
1 czerwona papryczka chili (suszona)
1 łyżeczka cukru
250 ml naturalnego jogurtu
sól
Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku).
W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć 1-2 minuty aż nasiona zaczną strzelać, dodać kurkumę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, liście curry i chili. Smażyć aż cebula zbrązowieje.
Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/03/warzywne-curry.html