Wykonanie
Do końca akcji Skandynawskie lato 2015 zostało już tylko 10 dni. Bierzmy się więc kochani do roboty. Na pewno możecie przygotować chociaż jakiś deser skandynawski z sezonowymi
owocami 😉 Liczę na Was!Tymczasem ja zapraszam Was na bardzo ciekawe ciasto
serowe. Dzięki lekko kwaskowemu agrestowi jest orzeźwiające. W przepisie podano, aby serwować je wraz z
bitą śmietaną. Bardzo chciałam takową
śmietankę ubić. Ale niestety, nie wiem czy to kwestia wysokiej temperatury czy lichej jakości produktu, ale
śmietanką 30% do ubijania nie ubiła się i w pewnym momencie zrobiło się z niej
masło… Więc jeśli Was nie prześladuje pech, to podajcie to przetestujcie to ciasto w duecie z
bitą śmietanką 😉Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.
Składniki:150 g miękkiego
masła30 dag
cukru6 jaj75 dag
twarożku homogenizowanego naturalnego1
cytryna8,5 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 dag świeżego
agrestu1. Oddzielić
białka od
żółtek. Zetrzeć skórkę z porządnie wyszorowanej i sparzonej
cytryny, wycisnąć później sok.2.
Masło utrzeć z
cukrem. Następnie ciągle miksując dodać stopniowo
żółtka oraz
skórkę z cytryny.
Twarożek wymieszać z
sokiem z cytryny i zmiksować z masą
maślano-
żółtkową.3.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, następnie dodać do ciasta, wymieszać mikserem.4.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką z
ciastem (delikatnie).5. Piekarnik rozgrzać do 175 ºC. Prostokątną formę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Przelać ciasto.6. Ciasto wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 30 minut. Następnie wyłożyć na wierzch
agrest obrany wcześniej z szypułek. Piec dalej kolejne 30 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Gdy będzie upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.