ßßß
Składniki:150 g miękkiego masła30 dag cukru6 jaj75 dag twarożku homogenizowanego naturalnego1 cytryna8,5 dag mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 dag świeżego agrestu1. Oddzielić białka od żółtek. Zetrzeć skórkę z porządnie wyszorowanej i sparzonej cytryny, wycisnąć później sok.2. Masło utrzeć z cukrem. Następnie ciągle miksując dodać stopniowo żółtka oraz skórkę z cytryny. Twarożek wymieszać z sokiem z cytryny i zmiksować z masą maślano-żółtkową.3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do ciasta, wymieszać mikserem.4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką z ciastem (delikatnie).5. Piekarnik rozgrzać do 175 ºC. Prostokątną formę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować tłuszczem. Przelać ciasto.6. Ciasto wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 30 minut. Następnie wyłożyć na wierzch agrest obrany wcześniej z szypułek. Piec dalej kolejne 30 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Gdy będzie upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.