ßßß Cookit - przepis na Sękacz

Sękacz

nazwa

Wykonanie

Nawet nie bardzo pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam sękacza. Miałam może 12, a może 13 lat :D Toż to minęły wieki od tego czasu.
Fakt, że ten sękacz z wyglądu nie przypomina oryginału , za to smak jest zbliżony.
Prawdziwy sękacz wypiekany jest na rożnie, nad otwartym ogniem, ale ja nie posiadam specjalistycznego sprzętu.
Składniki:
6 jaj
3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 18%
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na puch. Do masy maślanej dodaję po dwa jajka i po szklance mąki, cały czas miksując.( Do ostatniej porcji mąki dodaję proszek do pieczenia.) Na końcu dodaję śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Wszystko miksuję przez chwilę. Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wylewam cienką porcję ciasta, rozprowadzam łyżą, piekarnik ustawiam na grzanie na górną grzałkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 15 min. Na zrumieniony wierzch rozsmarowuję łyżką kolejną porcję ciasta i ponownie wstawiam na 15 minut. Czynność powtarzam do całkowitego wyczerpania ciasta . Wyszło mi 5 warstw. Upieczone odstawiam do wystygnięcia.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/10/sekacz.html