Wykonanie
Chciałam przygotować jakieś muffinki do kończącej się już akcji Muffinkowo Domi w kuchni. Uwielbiam wytrawne smaki, więc tym razem padło na coś słonego. Przepis zaczerpnęłam od mojej przyszłej szwagierki Bogusi z Od-kuchni, która teraz zaczyna prowadzić dwujęzyczny blog Time4Cooking – serdecznie zapraszam – pyszne jedzonko i do tego świetne zdjęcia!Muffinki wyszły bardzo dobre, słodkawe dzięki pomidorkom, z nutką pikanterii spowodowanej dodatkiem
papryczki chilli. Prezentowały się tak:
Przepis oryginalny nieco zmodyfikowałam.Składniki na 12 muffinek:1 i 1/2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
masła1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki suszonej
bazyliijajko1 szklanka
mleka2
pomidory1/2
papryczki chilli1.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Zestawiamy z ognia i studzimy.2.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Oddzielnie mieszamy składniki mokre:
jajko,
mleko i ostudzone
masło. Do mokrych składników dodajemy
przyprawy oraz posiekane drobno
chilli (najlepiej kroić je w rękawiczkach).3. Mieszamy składniki mokre z
mąką z
proszkiem do pieczenia.4. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory. Mieszamy.5. Napełniamy silikonowe lub papierowe foremki do muffinek (te drugie ustawione w formie metalowej) do 3/4 wysokości.6. Pieczemy ok. 30 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 °C. Tryb pieczenia góra-dół.