ßßß Cookit - przepis na Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią!

Wytrawne gofry z szynką parmeńską, grillowaną gruszką, jajkiem poszetowym i świeżą szałwią!

nazwa

Wykonanie

;-)
Obłęd dla kubków smakowych na moich talerzach dziś gości!
Wytrawne gofry, z dodatkiem chili, serka Arla Apetina Pomidory i Bazylia, pysznej, słodkiej grillowanej gruszki, jajkiem poszetowym i Prosciutto di Parma, zwieńczone świeżym pomidorkiem i listkami jędrnej szałwii. Moje popisowe danie, idealne na śniadanie, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś nowym, czymś innym, czymś wyjątkowym i obłędnym w smaku, TO danie jest dla Ciebie!
Serdecznie zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA GOFRY:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- chili
- kurkuma
- 1/3 serka Apetina Pomidory i Bazylia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
w/w składniki bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, smaż na rozgrzanej płycie gofrownicy
Składniki cd.
- Prosciutto di Parma
- świeża szałwia
- serek Arla Apetina Pomidory i Bazylia
- gruszka klops
- pomidory malinowe
- jajka ekologiczne
Wykonanie dla ułatwienia przygotowałam dla Was w formie fotografii poniżej. Krok po kroku zilustrują Wam one w jakiej kolejności układać produkty ;-)
Gruszki kroimy na plastry (usuń gniazda nasienne), skrapiamy miodem i grillujemy na płycie grilla.
Jajka poszetowe czyli w tzw. "koszulce" przygotowujemy tuż przed samym podaniem, muszą być gorące. W tym celu zagotuj wodę w rondelku, zmniejsz gaz do minimum, szybkim ruchem wybij jajko gotuj 45 sekund. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętaj że żółtko powinno pozostać płynne!
1. Pieczemy gofry.
2. Smarujemy serkiem Pomidory i Bazylia- Apetina
3. Układamy liście szałwii.
4. Świeże plastry pomidora i gorące plastry grillowanej gruszki w miodzie.
5. Przykrywamy drugim gofrem posmarowanym serkiem, wykładamy jajko "w koszulce".
6. Na sam wierzch plaster szynki parmeńskiej
7. Całość posyp dodatkowo listkami bazylii..
8. Serek możesz dodatkowo przełożyć do miseczki, rozmieszać łyżeczką i podać jako dip do gofrów ;-)
A tak danie prezentuje się w pełnej krasie!
;-)
Tadammmm!
Pięknie i smacznie, tak lubię najbardziej!!!
Przepis zgłaszam do konkursu, 3majcie kciuki Kochani!
Pięknego Dnia!!!
Cmoook!!! :*
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/10/wytrawne-gofry-z-szynka-parmenska.html