Wykonanie
Powoli nadchodzi czas na lżejsze sałatki, ale dopóki nie jest jeszcze najcieplej, można pokusić się o nieco pożywniejszą
sałatkę, choć jest tu jeden składnik, który mnie kojarzy się z cieplejszą połową roku –
kalarepka. Kiedyś nie do dostania w okresie jesienno-zimowym, obecnie jest w stałej ofercie praktycznie w każdym większym supermarkecie… Powinniśmy jeść sezonowo, wówczas warzywa są zdrowsze i z mniejszą ilością chemii, ale co zrobić, gdy nie można oderwać od
kalarepki wzroku w sklepie… raz nic się nie stanie.Przepis pochodzi z książki
Hanny Grykałowskiej, Smakowita kolekcja przysmaków, s. 31.

Składniki:wędzony
filet z kurczaka2
kalarepki20 dag
sera żółtego1
jabłko1
czerwona papryka1/2 puszki
groszku konserwowegoDressing:4 łyżki
majonezu1 mały pojemnik
jogurtu naturalnegosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
musztardysól,
pieprz1.
Kurczaka wędzonego,
kalarepki,
ser żółty i
jabłko kroimy w grubą kostkę.
Paprykę siekamy w paseczki. Odcedzamy
groszek konserwowy.2. Składniki sałatki łączymy ze sobą.3. Przygotowujemy sos: mieszamy
majonez,
jogurt,
musztardę i
sok z cytryny wraz z
przyprawami.4. Sosem polewamy
sałatkę. Najlepiej smakuje schłodzona 15 minut.