Wykonanie
Obiecałam mój przepis na
ćwikłę jeszcze przed świętami, więc jakbym mogła o tym zapomnieć. Nie, nie, nie zapomniałam, tylko ledwo znalazłam chwilkę w natłoku świątecznych przygotowań… Przed chwilą wyjęłam babki
majonezowe z piekarnika, a wcześniej robiłam wielkanocne
wędlinySkładniki:1,5 kg
buraków1 duży korzeń
chrzanu (ewentualnie kilka łyżek
chrzanu ze słoiczka)2 łyżki
octu jabłkowegosok z 1
cytryny1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka
oleju rzepakowego1.
Buraki obrać i gotować ok. 60 minut2.
Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – ja zrobiłam to w malakserze, ale i tak ryczałam jak bóbr 😉3.
Buraki odcedzić, pozostawić do ostygnięcia, następnie zetrzeć również na tarce o drobnych oczkach (to również zrobiłam w malakserze).4. Starte
buraki i
chrzan przełożyć do garnka. Wymieszać z
octem,
sokiem z cytryny,
olejem i
przyprawami.5. Zagotować, od razu wkładać do słoików i zamykać. W ten sposób przygotowana
ćwikła przechowywana w lodówce spokojnie wytrzyma nam kilka tygodni.
Zapraszamy jutro wszystkich czytelników do odwiedzin bloga razem z moją Pumbusią 😉Korzystajcie z moich wielkanocnych inspiracji.
Ćwikłę dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki 2.