Dzisiaj pora na moją najulubieńszą ze wszystkich zup – pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej smakuje w miesiącach lipiec-wrzesień, kiedy na targach mamy w bród świeżych polskichpomidorkówSkładniki na 4 osoby:1 kg małych dojrzałych pomidorów (najlepiej lima)włoszczyznaporcja rosołowa z kurczaka/kość od schabuziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sóloliwa200 g ryżu1. Przygotowujemy bulion mięsno-warzywny (jak zrobić bulion bez sztucznych dodatków podawałam m.in. TUTAJ). Odcedzamy.2. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek przez około 30 minut.3. Powstałą pulpę pomidorową przecieramy przez drobne sito do bulionu.4. Zagotowujemy i dodajemy śmietanę (stopniowo mieszając z zupą w oddzielnym garnuszku, aby się nie zważyła).5. Podajemy z ryżem (lub jak ktoś woli z makaronem).Smak dzieciństwa – uwielbiam ją!