ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pora na moją najulubieńszą ze wszystkich zup – pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej smakuje w miesiącach lipiec-wrzesień, kiedy na targach mamy w bród świeżych polskich pomidorków
Składniki na 4 osoby:
1 kg małych dojrzałych pomidorów (najlepiej lima)
włoszczyzna
porcja rosołowa z kurczaka/kość od schabu
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
oliwa
200 g ryżu
1. Przygotowujemy bulion mięsno-warzywny (jak zrobić bulion bez sztucznych dodatków podawałam m.in. TUTAJ). Odcedzamy.
2. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek przez około 30 minut.
3. Powstałą pulpę pomidorową przecieramy przez drobne sito do bulionu.
4. Zagotowujemy i dodajemy śmietanę (stopniowo mieszając z zupą w oddzielnym garnuszku, aby się nie zważyła).
5. Podajemy z ryżem (lub jak ktoś woli z makaronem).
Smak dzieciństwa – uwielbiam ją!
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/07/07/pomidorowa-ze-swiezych-pomidorow