Wykonanie
SKŁADNIKI:5 dużych
pomidorów2 duże
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwekwłoszczyznaporcja rosołowa1 puszka
pomidorów2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego5 ziarenek
pieprzu kolorowegoświeżo mielony
pieprzmielone
chilli1 łyżka
czosnku niedźwiedziego1 łyżka suszonego
lubczykusól himalajska do smakuPRZYGOTOWANIE:Do misy multicookera/ do głębokiej patelni wrzucamy pokrojone na ćwiartki
pomidory*, pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek. Dodajemy
oliwę i zaczynamy smażyć. W multicookerze należny ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Taki sam czas powinien być wystarczający podczas smażenia na patelni.*-
pomidory dodałam ze skórką i gniazdem nasiennym. Po zmiksowaniu zupa i tak zostanie przecedzona przez sito.Gdy już składniki będą odpowiednio podsmażone to do misy multicookera/patelni dodajemy 1.5 l
wody (jeżeli patelnia nie pomieści takiej ilości przelej to do garnka). Wyłączamy opcję smażenia. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną na kawałki
włoszczyznę (w mniejszych kawałkach szybciej się ugotują i zmiękną- łatwiej zmiksować). Dodajemy także porcję rosołową i
przyprawy. Przemieszać i dodać zawartość puszki. Zamknąć misę i ustawić program SOUP i czas 60 minut. W garnku ustaw średni ogień i zakryj garnek pokrywką. Po tym czasie zupa jest gotowa. Możesz odłowić liście, ziarenka ,
por i porcję rosołową. Pozostałe warzywa zostawiłam. Całość zmiksowałam blenderem. Na sam koniec zupę przepuściłam przez sito aby pozbyć się np. kawałków niezmiksowanego
pieprzy i nasion (pestek, skórek).