Wykonanie
Niestety jeszcze w starym roku dopadło mnie choróbsko i trzyma do tej
pory. Okazało się, że to zapalenie zatok i biorę właśnie antybiotykWczoraj poczułam się nieco lepiej w końcu i postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce 😉 Zrobiłam „rosołek pełen zdrowia” – świetny na przeziębienie, a także przy dolegliwościach żołądkowych (trzeba wówczas ograniczyć ilość przypraw).ROSOŁEK DIETETYCZNY Z
RYŻEMSkładniki na garnek około 5l:5 skrzydełek z
kurczakadwa pęczki
włoszczyznycebula200 g
ryżusól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście lauroweSkrzydełka myjemy pod bieżącą
wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy garnek
wodą do 2/3 wysokości. Zagotowujemy i szumujemy. Następnie dokładamy
przyprawy i obraną
włoszczyzną. Ja użyłam duuuży kawałek
selera, 4
pietruszki, 7
marchewek i zieloną część ogromnego
pora:)
Cebulę dorzucamy w połowie czasu gotowania. A gotujemy około godzinę. Następnie wyjmujemy
włoszczyznę i
mięso. Do rosołku wsypujemy 200 g
ryżu i gotujemy 15 minut. Po ostudzeniu warzyw kroimy
seler,
pietruszkę i
marchew w paseczki. Ugotowanego
pora i
cebulę wyrzucamy. Kroimy w paseczki środkową część
pora (jasnozieloną) i wrzucamy warzywa z powrotem do rosołu.
Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy i również dodajemy do rosołku. Taki kolorowy i zdrowy rosołek każdemu pomoże w przeziębieniu!