Wykonanie
Świetna, prosta w przygotowaniu zupa, którą chyba każdy lubi. Najważniejszym składnikiem są oczywiście
kiszone ogórki. Jeżeli nie macie zrobionych przez siebie najlepiej kupić je w sprawdzonym warzywniaku, gdyż niedobre
ogórki – to niedobra zupa. Robimy ją na bazie
mięsno-
warzywnego wywaru (nie polecam kombinować na samej
kostce rosołowej).Potrzebne składniki to :około 7-8 średnich
ogórków ze 3 skrzydełkapęczek
włoszczyznymała
cebulkakostka rosołowa (najlepiej wołowa lub wieprzowa)
śmietana (do zupy)
ryżziele angielskieliść laurowysólpieprzZaczynamy od klasycznego przygotowania
wywaru – tj. myjemy pod zimną
wodą skrzydełka oraz
włoszczyznę. Następnie obieramy
włoszczyznę i wrzucamy wszystko do dużego garnka.ReklamaZalewamy zimną
wodą i zaczynamy gotować na średnim ogniu. Kiedy już zacznie się gotować wrzucamy ze 3-4 ziarenka
ziela angielskiego i ze 2 listki
liścia laurowego oraz solimy i
pieprzymy. Przypalamy również na palniku malutką – obraną
cebulkę i wrzucamy ją do naszego
wywaru. Ciągle gotujemy na małym ogniu.
Skrzydełka bardzo szybko nam dojdą do siebie ale odcedzamy
wywar dopiero kiedy warzywa będą już miękkie, gdyż wykorzystamy je
potem do sałatki jarzynowej.W
między czasie ścieramy na tarce nasze
kiszone ogórki i podsmażamy je dosłownie chwileczkę na patelni na odrobinie
masła.
Kiedy
wywar jest już odcedzony, podgrzewamy go nadal na malutkim palniku i wrzucamy starte
ogórki. Dobrze jest robić to stopniowo, gdyż możesz w
między czasie próbować czy nie przesadziłaś i zupa nie wyjdzie za kwaśna. Nie zmienia to jednak faktu, że
śmietana którą zaraz zaprawimy zupę złagodzi trochę jej smak.Po wrzuceniu
ogórków nadal gotujemy naszą zupę i odlewamy z niej około pół szklanki, które mieszamy razem ze
śmietaną – wystarczą ze 3-4 łyżki. Robimy to w kubku, a nie bezpośrednio w garnku gdyż mogłaby nam się zważyć.
Na drugim palniku wstawiamy
wodę na
ryż którą lekko osalamy.
Ryż w torebkach jest bardzo praktyczny i szybko się gotuje – jakieś 12 min. (pod przykryciem).Gotujemy jeszcze trochę i proszę bardzo – już gotowe