Wykonanie
Jak ja dawno nie
jadłam cykorii, a
radicchio to już w ogóle nigdy. Zaopatrzyłam się w tackę tego warzywa w jednym z marketów. Nawet nauczyli się już, że przechowuje się je z dala od światła, bo gorzknieją. Moje niestety i tak były nieco gorzkie, nawet po dodaniu dressingu. Macie na to jakiś sposób?Przepis na
sałatkę pochodzi z bieżącego numeru czasopisma
Sól i
Pieprz. Poddałam go oczywiście małej modyfikacji.Składniki:200 g
białej fasoli1
czerwona cebula1o0 g
oliwek zielonych100 g
oliwek czarnych2 łyżki
białego octu winnego2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka płynnego
miodu1 łyżeczka
musztardy2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzNajlepiej dzień wcześniej zalewamy
fasolę wodą. Gdy jest już porządnie namoczona, gotujemy przez 45 minut na małym ogniu. Czekamy aż ostygnie i zalewamy dressingiem. Następnie dokładamy pokrojoną w cieniutkie paseczki
cykorię i
cebulę.
Oliwki możemy dodać całe lub pokroić w krążki. W przepisie radzą, aby odstawić ją do lodówki na około 3 godziny i zgadzam się z tym pełni – smaki w tej
sałatce muszą
mieć czas, aby się przegryźć. Z uwagi na zawartość
fasoli jest bardzo pożywna.