Wykonanie
Mamy właśnie sezon na
morele,
brzoskwinie i
nektarynki. Śliczne to
owoce - okrąglutkie, żółto-
pomarańczowe, często z intensywnie czerwonym rumieńcem. Kuszą ze straganów i naprawdę rozumiem, jak ciężko przejść obok nich obojętnie. Ja jednak najczęściej tak właśnie robię;
morele wydają mi się mdławe, a drobne włoski na brzoskwiniowej skórce skutecznie mnie odstręczają. Z całej rodziny najbardziej lubię
nektarynki; słodkie i miękkie zjadam z przyjemnością, gdy za oknem słonko radośnie przygrzewa.W tym roku jednak zdecydowanie łaskawszym
okiem spojrzałam na
morele. Są słodkie, delikatne i mięsiste, o mało wyraźnym smaku. Ale dzięki temu znakomicie komponują się z różnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub
rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać. Kupiłam koszyczek dojrzałych
owoców, i za radą Marty zatopiłam je w
masie sernikowej o delikatnej
ziołowej nucie. Całość otulona kruchym
ciastem, również za sprawą
rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej...Połączenie
moreli z
rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w
dżemie czy na przykład w lodach. A w serniku to sama poezja.Spróbujecie...?
Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania, Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały!Sernik
rozmarynowy z
morelamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:200 g
mąki pszennej45 g
cukru pudru1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek
rozmarynu100 g zimnego
masła1
jajkomasa serowa:400 g
serka kremowego100 ml
śmietany kremówki1 gałązka
rozmarynu3 łyżki budyniu
waniliowego (proszek)3
jajka85 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliidodatkowo:300 g
moreliMąkę przesiać, wymieszać z
cukrem pudrem i
rozmarynem. Dodać
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.W tym czasie zagotować kremówkę z
rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Z kremówki wyjąć
rozmaryn.
Serek, kremówkę,
budyń,
jajka,
cukier i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód.
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na
masie serowej rozcięciem do góry.Piec w 160 st. C. przez 60 minut.Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić 3-4 godziny przed podaniem.Smacznego!
Pisałam Wam już może, że w ramach pamiątek przywiozłam sobie z Polski książki? Sztuk trzynaście beletrystyki, jedną kucharską i cały stos magazynów o tematyce wiadomo jakiej . W kolejnym wpisie opowiem Wam o pierwszej ze stosu, którą przeczytałam na jednym niemal wdechu.